Menja’t a tu mateix, per no acabar amb el planeta!

Menja’t a tu mateix, per no acabar amb el planeta!

Por el 27/06/2017 en Blog

L’any passat la comunitat científica va reconèixer el treball d’un investigador japonès, Yoshinori Ohsumi amb el premi Nobel de medicina, pel descobriment dels mecanismes del sistema de reciclatge de l’organisme: l’autofàgia. El terme es deriva de les arrels gregues auto – un mateix; phagos – menjar, i fa referència a la capacitat que tenen les cèlules del nostre organisme per destruir els seus propis continguts residuals.

En aquest menjar-se a si mateixala cèlula elimina les seves deixalles i genera nous continguts per garantir la seva supervivència. En estudis posteriors es va descobrir que, quan aquest procés bioquímic de reciclatge s’altera o falla, pot donar lloc a malalties neurodegeneratives.

Sembla que, una vegada més, el nostre cos ens dóna pistes de com actuar per  preservar la vida, tot i que no estic segura que aquesta informació que ens ve des de dins, arribi a la nostra consciència. M’aterreix pensar que els habitants del planeta Terra, som incapaços de reproduir mecanismes externs de reciclatge, similars als que ocorren contínuament en el nostre cos de forma natural.

Si les nostres cèlules reciclen, per què nosaltres no? Això és el que penso cada vegada que passejo per la platja i em trobo amb burilles de tabac a la sorra o quan em banyo i una ampolla de plàstic em saluda des de l’aigua. La persona que m’ha deixat aquests regals, li deixa un llegat al planeta que trigarà a eliminar-se entre 1 i 5 anys en el cas de la burilla i una mitjana de 450 anys l’ampolla de plàstic, moltes gràcies per l’obsequi que podré llegar a futures generacions!

Encara que la situació respecte al reciclatge i la gestió de residus al planeta és alarmant, hi ha accions que ens donen esperança. Per citar-ne algunes: a la ciutat de Sant Francisco des de 2014 s’ha prohibit la venda d’ampolles de plàstic de menys de 0,6 litres per així evitar la venda d’ampolles individuals. També a Espanya, des de 2016 i per llei, és obligatori el cobrament de les bosses de plàstic en els establiments. Encara bo! perquè els darrers anys Espanya estava al capdavant d’Europa en el consum de bosses de plàstic per persona i any: 133 concretament.

En fi, se m’acaba l’espai i augmenta la indignació, per això només em queda dir-vos:

Menja’t a tu mateix, per no acabar amb el planeta!

¡Comparteix-ho!

  2 Comentari

 1. Bona reflexió!
  Amplio. I si ademés fem que ens “venguin” menys plàstic i ens queixem del q el produéxin?
  Si comprem amanida tallada i envasada o productes precuinats en terrines de plastic, per exemple, estem contribuint a que es segueixi fabricant més plàstic.

  Esther

  28 juny, 2017

Respondre

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *