Elecció

Elecció

Por el 26/03/2019 en Blog

Si hagués de triar entre el dolor i el no-res, triaria el dolor”

William Faulkner escriu aquesta frase, per a un dels seus personatges de la novel·la Les palmeres salvatges.

No es pot escriure d’una forma més clara i contundent la necessitat de reconeixement en l’ésser humà.

Aristòtil ens recorda que “som éssers socials”.

Maslow en la seva piràmide de jerarquització de les necessitats humanes estableix que, una vegada cobertes les necessitats bàsiques, en el quart nivell està la necessitat de reconeixement propi i dels altres.

Reconèixer a una persona és tenir-la en compte, considerar-la visible i audible, acceptar el seu dret a “ser” i “estar”, no només a “fer”. No es tracta, inicialment, de valorar la seva conducta sinó de constatar i acceptar la seva presència. (Ares Parra, 2013).

Des de la nostra primera respiració fins a l’última, busquem el reconeixement que ens fa ocupar el nostre lloc en el món.

Per imperatiu biològic necessitem ser vistos i reconeguts pels altres.

En la pel·lícula Avatar, la salutació dels membres dels clans Na’ vi és “et veig”, et reconec, et dono l’espai i la importància que tens com a ésser humà.

A Sud-àfrica algunes tribus del nord utilitzen la salutació  “Sawu bona” que significa “et veig”, a la qual l’altra persona respon “sikkhona”  “estic aquí”. Davant una salutació de reconeixement, acceptació, la resposta és de reafirmació de la meva identitat a partir del vincle amb l’altre.

Aquesta forma de comunicació reconeix, crea vincle i comunitat. I és aquí on cobra força la definició d’Amor d’Humberto Maturana, l’amor existeix com a emoció quan veig a l’altre i respecto el seu espai d’existència. A partir d’aquesta afirmació, el contrari de l’amor no seria l’odi, seria la indiferència.

La major part del patiment dels éssers humans arriba quan som ignorats.

I és en aquest moment, quan preferim el dolor de l’ésser al no-res de la indiferència.

¡Comparteix-ho!

  2 Comentari

 1. He dubtat si és millor el “no-res” al dolor. Però crec que el no-res, l’indiferència també comporta dolor, per tant trio el dolor. Recordo ara la frase “millor patir per un amor perdut que patir per no haver estimat mai”. Saludo maya: “yo soy otro tu” y l’altre respon: “Tu eres otro yo”, com si apenes hagues diferencia entre l’un i l’altre, a la fí tots estem connectats, anem al mateix vaixell, venim de la mateixa font (la pols dels estels originaris), gaudim i patim de les mateixes coses, i ens trobem bé si estimem i malament si no tenim afecte. L’altre dia una amiga a la que vaig dedicar temps gustosament per escoltar-la, renunciant a una xerrada interessant programada abans (i no em vaig penedir), em va escriure després donat-me les gràcies per la meva “presencia”. M’agrada aquesta paraula, presencia!, per que per a mi representa una dedicació del nostre temps (important per que és temps de la nostra vida), significa escolta plena i activa, compassió (sentir amb l’altre), empatia i finalment sentir-se content per l’experiència, per la vivència, sense arguments ni pensaments (vindran després). Sí, és semblant el dir que la indiferència és el contrari de l’amor, i no l’odi, que port ser una “forma d’amor” motivada per la ràbia… allò que diuen que de l’odi a l’amor només hi ha un pas. Ignorant als sense llar, que dormen al carrer, segurament és per ells un dels seus més grans patiments.

  Rogeli

  27 març, 2019

  • Gracias por tu aportación Rogeli.
   Lo que dices sobre la “presencia” me hace recordar una frase de Rolando Toro que me encanta “la ternura es presencia que concede presencia”.
   Un abrazo presente!
   Lola

   Lola Hernando

   28 març, 2019

Respondre

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *