Biodanza i el sentit de l’humor

Biodanza i el sentit de l’humor

Por el 28/04/2017 en Blog

Ja només el títol d’aquest post pot semblar un acudit… Si és el cas, que bé començar a llegir amb un somriure!

El terme “humor” procedeix del llatí, però el seu significat fou encunyat en l’antiga Grècia i tenia a veure amb el cos físic. Hipòcrates parlava d’humor com cadascun dels líquids que conformen un organisme viu. Anys més tard, Aristòtil i altres filòsofs de l’època van elaborar una teoria que relacionava aquests humors amb el caràcter de les persones. Fou més o menys en l’any 200AC quan hom va concloure que l’estat de salut de les persones depenia de l’equilibri entre els quatre humors que formaven part del cos.

Uns quants milers d’anys més tard, Rolando Toro Araneda proposa un sistema amb el qual es pot incidir en l’humor endògen, l’estat general de salut, “equilibrant” d’alguna manera aquells quatre humors antics. Per tant, podríem dir que el terme humor està dins de l’ADN del sistema Biodanza.

Avançant una mica més en el terme i afegint-hi les connotacions còmiques i humorístiques, m’atreveixo a establir una clara analogia entre el sentit de l’humor i les línies de vivència, i és en aquest punt quan pot sorgir el riure…

Vitalitat: Segons Henri Bergson, el riure és una forma civilitzada d’alliberar impulsos i emocions que la vida en societat reprimeix, com la por o la ràbia. El que és còmic, doncs, seria una via alliberadora. Penso aleshores en una dansa d’alliberament del moviment o una de transmutació de les emocions.

Sexualitat: Per a Freud, la comicitat i l’acudit són fonts de plaer, perquè estalvien a l’home una despesa d’energia psíquica.

Creativitat: El nostre genial Ramón Gómez de la Serna ens recorda que l’humor ens obre un espai de llibertat per desmuntar certeses, lluitar contra els convencionalismes i els patrons establerts.

Afectivitat: Per a aquest apartat recullo la saviesa popular que diu que “la rialla és la distància més curta entre dues persones”.

Trascendència: Aristòtil ens proposa alliberar les passions de l’ànima amb la catarsi de la comèdia o la tragèdia, arribant així a una certa harmonia emocional.

Bones notícies! Una sessió de Biodanza té els mateixos efectes terapèutics que qualsevol espectacle còmic o que un bon llibre humorístic. Això sí, no són reemplaçables (rialles).

Estimat lector, espero haver-te transmès amb aquestes paraules la serietat del que és còmic i la comicitat que suposa la dansa de la vida.

Que el riure ens acompanyi sempre!

 

¡Comparteix-ho!

    1 Comentari

  1. Garanteixo que una sessió de biodansa pot aportar la sensació corporal d’alliberament i lleugeresa que es pot sentir després d’un bon atac de riure…i altres moltes coses que cal descobrir provant la biodansa, no es pot explicar en paraules…de debó, no és broma ;-))

    Susana

    1 maig, 2017

Respondre

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *